De meeste duikers wachten met de aanschaf van hun complete uitrusting tot ze hun brevet hebben gehaald. Om comfortabel te kunnen duiken met je eigen materialen, verwachten wij dat je bepaalde uitrustingsonderdelen hebt, wanneer je met je opleiding gaat starten. Het gaat hier om de basis set. De basis set, ook wel ABC-set genoemd, bevat een bril, snorkel en een paar vinnen. De ABC-set wordt niet alleen door beginners gebruikt. Veel duikers gaan na de duik met de ABC-set ook nog snorkelen. Meer weten over de drie onderdelen van de ABC-set? Stephan legt het graag aan je uit! 

Masker

Wanderlust Dive Center verzorgt duikopleidingen in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Met locaties zoals de duikplas in Ruinerwold, Schlossdankern (net over de grens bij Ter Apel), Geeste (over de Grens bij Emmen) en Gasselterveld is er voldoende variatie.

Als je ooit geprobeerd hebt om met open ogen zonder masker iets onderwater te zien, weet je dat het onmogelijk is om helder te kijken. Onze ogen zijn ontwikkeld om in lucht te focussen. Een masker zorgt ervoor dat er een laag lucht tussen de ogen en het water zit, waardoor je de voorwerpen onderwater scherp kunt zien. Het grote verschil tussen een zwembril en een masker, is dat het masker ook je neus bedekt.  

Doordat je neus ook bedekt is, ben je in staat om de druk die groter wordt naarmate je dieper duikt, gelijk te maken. De druk op je oren ken je wellicht wel van een vlucht met een vliegtuig. Tijdens het duiken is deze druk ook voelbaar: hoe dieper je gaat, hoe meer druk op je oren komt.  

Wanneer de druk hoger wordt moet je kunnen klarenDe bril moet voorzien zijn van hard veiligheidsglas (tempered glass). Uiteraard zit er een siliconen band aan de bril, zodat het op je gezicht blijft zitten.  

Snorkel

Een andere onderdeel van de ABC-set is de snorkel. Een snorkel stelt je in staat om normaal te ademen terwijl je de schoonheid onderwater bekijkt. Zelfs kleine kinderen kunnen deze leuke activiteit met gemak uitvoeren. De snorkel zorgt ervoor dat je je energie kunt sparen wanneer je aan de oppervlakte zwemt.  

Er zijn verschillende uitvoeringen van snorkels verkrijgbaar. De basissnorkel is een buis in de J-vorm, met een mondstuk en een gebogen eind. Bij de aanschaf van een snorkel is het belangrijk dat het mondstuk van siliconen is, omdat dit comfortabel in je mond ligt. 

Vinnen

Het laatste element van de driedelige set zijn devinnen. Vinnen zorgen ervoor  dat je je door het water kan verplaatsen. Met je vinnen kun je de langere spieren in je benen gebruiken om te zwemmen en heb je je handen vrij om andere dingen te doen.  

Er zijn twee basistypen vinnen: de ‘gesloten hiel vin’ en de ‘open hiel vin’. Gesloten hiel vinnen zijn speciaal geschikt voor het snorkelen in warm water. Je hele voet wordt omsloten door het voetstuk van de vin.  

Open hiel vinnen hebben ook een voetstuk, maar de achterkant van het voetstuk is open met een verstelbare band over die opening. Je moet duikschoenen dragen bij open hiel vinnen voor extra comfort en warmte.  

Je kunt open hiel vinnen gebruiken voor het duiken in alle watertemperaturen. Vinnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en stijlen. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur en type duik welke vinnen voor jou het meest geschikt zijn. 

 

Hulp nodig? 

Stephan en Linda helpen je graag om je te adviseren over welke bril, snorkel en vinnen het meest geschikt zijn voor jouw duik- en/of snorkelavonturen. Wanderlust Dive Center heeft een showroom waar je in alle rust de materialen kunt passen, onder het genot van een kop koffie of thee.