Een duikmasker is één van de eerste items die je aanschaft voor het duiken. Dan heb je een nieuw masker, die je zo snel mogelijk wil proberen tijdens een duik. Niets is irritanter dan een beslagen masker, maar bij een nieuw masker kun je dit niet voorkomen. In deze blog vertelt Linda, eigenaar van Wanderlust Dive Center, waarom een nieuw masker beslaat, hoe je dit kun behandelen en tenslotte het onderhoud voor en na elke duik.

Waarom beslaat een nieuw masker?

Tijdens het productieproces krijgen de glazen van het masker een dun laag silicone ter bescherming. Het beschermt de glazen tijdens de productie, opslag en verzending tegen krassen. Verder bestaat je masker uit meer silicone onderdelen, zoals het gelaatstuk en maskerband. De dampen die vrijkomen tijdens de productie, dampen nog een tijdje na en dit slaat neer op onder andere de glazen van het masker. Dit veroorzaakt de condensvorming op je duikmasker.

Je masker voor de eerste keer behandelen

Je kunt dus de eerste keer je glazen schoonmaken, maar grote kans dat je masker alsnog beslaat tijdens de duik. Dit is vrij logisch, omdat de silicone damp niet alleen neerslaat op de glazen, maar ook op de rest van je masker en je maskerbox. Behandel je masker en box om er zeker van te zijn dat je de damplaag verwijderd.

Gebruik een ontvettend afwasmiddel (Dreft citroen) en was je masker grondig onder de kraan met warm water. Nog beter, leg je duikmasker daarna in een sopje van afwasmiddel en laat het 12 uur liggen. Spoel daarna goed af met warm water en laat hem drogen.

Onderhoud voor elke duik

Wanderlust Dive Center adviseert om voor elke duik je masker te reinigen met een anti-fog spray. Spuit wat spray aan de binnenkant van je glazen, laat het één minuut intrekken en spoel je masker af, voordat je het opzegt.

Speeksel kan ook, maar op lange termijn komt je masker vol met enzymen en bacteriën. Dit gaat in de randen van je masker zitten, met schimmel tot gevolg.

Nog steeds condens?

Maak het masker nogmaals schoon met afwasmiddel. Zweten tijdens het opzetten van je duikset, aantrekken van je pak of een warme zomerdag? Je krijgt het al snel heet. Als je dan je masker opzet en gaat duiken, beslaat je masker nog steeds door het grote temperatuurverschil tussen het water en je gezicht.

Koel je gezicht af in het water, voordat je je masker opzet. Dit helpt enorm!