Wat is het verschil tussen PADI en SSI?

Yes, je wilt graag je duikbrevet behalen! Je gaat zoeken en ziet door de bomen het bos niet meer van alle organisaties die duikopleidingen aanbieden. De meest bekende organisaties zijn PADI en SSI. Maar welke organisatie moet je nu kiezen? Wat zijn de verschillen? Zijn er überhaupt verschillen?

Na het lezen van dit blog weet je de verschillen tussen PADI en SSI. Dit is belangrijk om een goede keuze te maken om jouw duikavontuur te beginnen.

Wisselen van organisatie

Beide organisaties zijn wereldwijd erkend en mag je overal ter wereld mee duiken. Ook kun je tussentijds overstappen van organisatie. Heb je je PADI Open Water Diver en je wilt een vervolgopleiding doen? Dan kan dit ook bij SSI. Je kunt dus een overstappen van PADI naar SSI en andersom.

Training

Let op, er zijn wel verschillen in opleiding. Bij PADI leer je in een vaste volgorde alle oefeningen aan. Lukt het je niet om je masker leeg te blazen? Dan moet je dit net zo lang oefenen, totdat het lukt en je verder kunt gaan met andere oefeningen.

Bij SSI kun je de oefening overslaan en op een later moment weer proberen. Dit houdt je niet tegen om vooral plezier te hebben tijdens het behalen van je brevet.

Tenslotte moet je goed opletten naar de naam en inhoud van de opleiding. Het open water brevet is identiek, maar ga je door met je PADI Advanced Open Water Diver, dan staat dit gelijk aan de Advanced Adventurer bij SSI. SSI Advanced Open Water Diver pakket, is nog weer een stapje hoger.

Online leren

Zowel PADI als SSI bieden de theorie online aan. Ook via het boek leren is nog mogelijk. SSI biedt een volledig opleidingssysteem, logboek en brevetten in één app.

Door je te registreren via deze link, krijg je toegang tot digitale lesprogramma’s. Theorie wordt ondersteund door foto’s en video’s en afsluitende kennisvragen. Zo kun je op je eigen tempo, leren en je alvast voorbereiden op jou opleiding.

Ook kun je jouw duiken loggen, je behaalde brevetten bekijken en duikstekken bekijken.

Kosten

Bij SSI is de prijs van de cursus, inclusief het online leren gedeelte. Bij PADI schaf je dit aan, naast de prijs die je betaalt bij het duikcentrum voor de lessen/instructeur. Wanderlust Dive Center biedt de cursussen aan, inclusief online materialen, benodigde duikuitrusting en lucht.

PADI is over het algemeen iets prijziger, maar heeft daardoor inkomsten om veel marketing te kunnen doen.

Conclusie

Samenvattend kun je zeggen dat de verschillen minimaal zijn. De kwaliteit is bij beide organisatie goed en ook de lesmethodiek is nagenoeg gelijk. Het verschil is dan toch uiteindelijk de financiële factor; PADI is gewoon duurder.

Waar het verschil wordt gemaakt, is door de duikinstructeur. De instructeur moet bij je passen. Iemand die passie heeft voor het duiken, goed is opgeleid en waar jij je comfortabel en veilig bij voelt. Stephan en Linda van Wanderlust Dive Center, zijn enorm gepassioneerd en nemen de tijd voor iedere cursist. Duiken gaat immers maar om één ding; plezier hebben!